Art, moda i Modernisme en el disseny de fulards de seda

      11 comentaris a Art, moda i Modernisme en el disseny de fulards de seda

Hospital de Santa Creu i Sant Pau inspiració per mocadors de seda Daba Disseny BarcelonaEl modernisme com a font d’inspiració pels dissenys més romàntics i imaginatius. En l’emblemàtic espai de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, la seva arquitectura de somni m’ha inspirat per a crear una col·lecció de fulards i mocadors de seda únics.

Art, moda i Modernisme junts

Visitar l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner i declarada Patrimoni Mundial de la UNESCO, ha estat una experiència molt enriquidora. M’ha permès crear fulards de seda inspirats en la moda i modernisme.

La bellesa de l’arquitectura de l’hospital és imponent i plena de detalls en pedra, ceràmica, totxo o vidre, d’una qualitat superior. El seu atractiu em va empènyer a dedicar-li la meva atenció i pintar unes aquarel·les que van ser la base pel disseny de futurs fulards inspirats en aquest monument – conjunt arquitectònic. Seguint la línia de creació on la moda i modernisme s’imbriquen per crear dissenys espectaculars, on la llum i el color en són els protagonistes.

Hospital de Santa Creu i Sant Pau - Inspiració per fulards de seda Daba Disseny BarcelonaInsuperable i ple de sensibilitat. El disseny d’aquest hospital permet  fer un recorregut encantador per aquest món, que combina amb harmonia, la bellesa arquitectònica i l’ús sanitari amb una elegància difícil de trobar en aquests tipus d’establiments. On, més aviat, impera la funcionalitat i la fredor higienista.

Personalment, ha estat una font inesgotable de recursos. Amb els que he pogut generar les idees que m’han permès dissenyar uns fulards amb l’humil pretensió d’estar, com a mínim, a la seva alçada qualitativa i sensible.

Hospital de Santa Creu i Sant Pau - Inspiració per fulards de seda Daba Disseny Barcelona - Escala principal

Les clàssiques llanternes interpretades des de la flexibilitat

Estimulant i determinant, el que primer m’ha reclamat l’atenció ha estat el detall de la llanterna de l’espai central de l’edifici principal. On la llum entrant balla amb les formes corbes de la vidriera. I els colors grocs i blaus generen una màgica combinació amb el sostre corbat vermell de totxo i ceràmica bellament composat i executat. Els motius de la composició, de simetria octogonal del vitrall, suggereix un extens repertori de motius. Ideals per al disseny de fulards i mocadors de seda. Que partint d’una línia clàssica, els transformi en colors actuals que siguin atractius i facin sentir bella i moderna a la persona que se’l posi.

Llanterna Hospital Santa Creu i Sant Pau fulard de seda Daba Disseny Barcelona - Detall de moda i modernismeD’aquí n’ha sorgit un mocador de seda “carré”, de factura clàssica. En colors actuals amb el disseny de la interpretació de la llanterna en dos variants cromàtiques, en blaus i en verds. Amb el nom de “Llanterna blava” i “Llanterna turquesa”  de 90×90 cm i de 135×135 cm.

Disseny del mocador de seda inspirat en la llanterna de l'Hospital de Sant Pau en blau elèctric Daba Disseny Barcelona - Moda i modernismeMocadors de seda inspirats en la llanterna de l'Hospital de Sant Pau per Daba Disseny Barcelona en turquesa i blau - Moda i modernisme


La segmentació i selecció d’una part de la llanterna és l’excusa per dissenyar uns fulards dinàmics. Més contemporanis, que trenquen amb la rigidesa i simetria que una peça arquitectònica octogonal comporta.

Fulard de seda inspirat en l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau per Daba Disseny Barcelona - Plomes al Vent. Moda i modernisme Disseny del fulard de seda inspirat en l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau per Daba Disseny Barcelona - Vent de Plomes. Moda i modernismeDisseny del fulard de seda inspirat en l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau per Daba Disseny Barcelona - Vent de Plumes. Moda i modernisme.

D’aquí surten “Plomes al vent” i “Vent de plomes”. És divertit prendre el fragment que es repeteix de la llanterna i dotar-lo de moviment de maneres diferents. Jugant amb el disseny, les formes i els colors per donar una sensació de fluïdesa. De suavitat en comparació amb la rigidesa pròpia del vitrall.

Roses de Sant Pau – L’elegància feta fulard de seda

Nau Hospital Sant Pau fulard de seda Rosa Vermella Daba Disseny Barcelona

Rajoles Hospital Santa Creu i Sant Pau fulard de seda Daba Disseny Barcelona - Moda i modernisme.En un dels pavellons annexos al principal, molt més humil, però tant interessant i important, hi ha les rajoles de ceràmica que cobreixen les naus destinades als malalts. Per a una funció, bàsicament, higienista i estètica, amb motius florals. Em va cridar l’atenció la rajola amb el disseny d’una rosa. La branca i les fulles expressen la moda i modernisme en una sola composició. Compactat en una peça que conjunta la funcionalitat i l’estètica.

D’aquesta em vaig inspirar pel disseny d’un fulard de 200×68 cm amb motiu floral de roses i les seves fulles. Idònies per a crear un fulard amb dos extrems ben diferenciats a nivell de combinació cromàtica. Perfecte per a poder portar com a complement amb diferents vestits i un sol accessori. Les tres versions serien:

Rosa de Sant Pau Vermella. On el vermell i el porpra equilibren les roses en color crema, els tons intensos brillen sobre la seda donant un toc molt especial.

Disseny del fulard de seda inspirat en les rajoles de roses de l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau per Daba Disseny Barcelona - Blanc i vermell. Moda i modernismeFulard de seda inspirat en les rajoles de roses de l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau per Daba Disseny Barcelona - Blanc i vermell. Moda i modernismeFulard de seda inspirat en les rajoles de roses de l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau per Daba Disseny Barcelona - Blanc i vermell. Moda i modernisme

Rosa de Sant Pau Verda. Blaus i verds turqueses fan de marc i fons pels tons blancs i liles dels capolls.

Disseny del fulard de seda inspirat en les rajoles de l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau per Daba Disseny Barcelona - Lila i verd. Moda i modernisme

Fulard de seda inspirat en les rajoles de l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau per Daba Disseny Barcelona - Lila i verd. Moda i modernisme

Rosa de Sant Pau Negra. Un fulard en tons grisos amb àrees negres i blanques sobreposades a cada extrem. Perfecte per a una nit de festa elegant.

Fulard de seda inspirat en les rajoles de roses de l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau per Daba Disseny Barcelona - Blanc i negre. Moda i modernisme

Disseny del fulard de seda inspirat en les rajoles de roses de l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau per Daba Disseny Barcelona - Blanc i negre. Moda i modernisme

Només resta gaudir-les amb fruïció!


Si t’ha agradat conèixer la nostra creació de fulards inspirats en la moda i modernisme, pots consultar-ne més. Per a que coneguis el procés creatiu de DABA DISSENY d’altres col·leccions i mocadors de seda:

La col·lecció de fulards de seda per a la Casa Batlló de Gaudí

El disseny en mocadors de seda vora el mar, al Palau Maricel de Sitges