Dalí i Port Lligat, inspiració pels dissenys de fulards

Una mar en calma: La vibrant imaginació del blau i el daurat del mediterrani. Els dissenys dels fulards Dalí Port Lligat.

Vista de la platja de Port Lligat, des de la Casa de Dalí - Disseny fulards Dalí Port Lligat Daba Disseny Barcelona

Era un repte dissenyar un fulard que no reproduís una pintura o una imatge representativa del insigne artista de Port lligat. Volia, senzillament, no reproduir cap obra daliniana. La idea hauria de fluir de la inspiració del propi paisatge de Port lligat. El qual Dalí havia reproduït infinites vegades en les seves obres. La inspiració pels fulards Dalí Port Lligat:

Li volia treure la falsa transcendència que moltes vegades se li dona a la reproducció “kitch” de les obres d’art en el merchandising turístic. I dotar, al fulard, de la seva funció principal: un objecte que realça la bellesa humana (sobretot la femenina) i acompanyar-lo d’un esperit de frescura mediterrània.

D’aquí surt el fulard de “Port Lligat”.

Una breu descripció del procés creatiu i compositiu del disseny pel fulard de Port Lligat:

Fulards Dalí Port Lligat exposats a la botiga oficial del centre - Daba Disseny Barcelona

El fulard es composa de quatre franges perifèriques que emmarquen el braç de terra que presideix el paisatge central de Port Lligat. Una falsa illa mimetitzada en un home amb barba estirat al mar, probablement dormint, o meditant.

 La franja superior, un cel d’estiu. Un firmament poblat d’estels. Una interpretació extreta del quadre “El torero alucinógeno”. 

 A la dreta el blau i el blanc de les cases mediterrànies emmarcades per unes potes d’elefant dalinià. Davant la casa blava, des d’on la parella de caps metàl·lics observa la barca varada.

 En la franja inferior s’hi troben tots els elements de terra. La barana blanca recuperada del món domèstic interior de l’hàbitat de Gala i Dalí lliscant, en forma d’ones, cap el mar en direcció a la barca de “L’Àngel de Port Lligat” .

 I a l’esquerra, la  platja, una gran avinguda daurada plantada com una vinya de pans, que recorden el Museu Gala Dalí de Figueres. Confluint cap un ou gegant, com els que li agradaven a Dalí i que té escampats per tota la seva geografia arquitectònica, retallat en el cel.

Posant-ho en composició, he creat dues versions diferents:

Disseny fulards Dalí Port Lligat - Daba Disseny Barcelona

Versió Blava, una ela superior-dreta blava i una ela inferior-esquerra amb domini dels colors torrats i daurats. Blaus elegants.

Versió Daurada,  una ela superior-esquerra daurada i vermella i una ela inferior-dreta amb domini dels colors blaus. Amb una sensació general de daurats càlids.

El producte no seria complert si no satisfés les expectatives per les que ha estat dissenyat. Complir amb la seva funció de realçar la personalitat de qui se’l posa. En aquest cas, el conjunt, són uns mocadors elegants, estiuencs, mediterranis i originals que satisfan amb alegria les expectatives previstes. El muntatge realitzat amb les tres models presentat al final del document ho corroboren.

Disseny fulards Dalí Port Lligat en composició en models - Daba Disseny Barcelona

La venda dels fulards Dalí Port Lligat és exclusiva de la botiga oficial de la Fundació Gala Dalí a Port Lligat.

Pau Batlle Solé

Arquitecte i Dissenyador


Si us ha agradat i voleu conèixer altres dissenys i com els hem fet, podeu passar per aquests altres articles:

Dalí i les seves joies, inspiració per una col·lecció de fulards de seda exclusiva i elegant.

Gaudí i el Palau Güell, font d’inspiració per un dels mocadors més modernistes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *