El mocador de seda trencadís del Palau Güell

      2 comentaris a El mocador de seda trencadís del Palau Güell

L’Esclat del Palau Güell, el procés creatiu del mocador de seda trencadís.

No és gens fàcil tenir a Gaudí tant a prop i veure’l en la distància necessària com per establir un diàleg amb el seu procés creatiu. Un creatiu, com és el cas de Gaudí, té molts secrets amagats que fan que la seva obra sigui enigmàtica, això atrau.

Fulard de seda mocador de seda trencadís gaudí inspirat pel disseny tèxtil Palau Güell - Daba Disseny Barcelona

Un exemple: la relació que establia amb els artesans i amb els industrials. Aquest saber fer a la catalana basat en un col·lectiu professional, on la jerarquia venia reglada per la compenetració entre les parts, formant un tot que ha quedat plasmat per sempre com un segell inconfusible en les seves obres.

I el trencadís, en concret, representa els valors d’una cultura de l’estalvi de la matèria. La imaginació creativa a través de revifar un producte desnonat i transformar-lo en una nova realitat artística, L’art del reciclatge “avant la lettre”. Gaudí era un artista en el sentit més integral del concepte.

Trencadis ceramica - Inspiració pel disseny tèxtil Palau Güell - Daba Disseny Barcelona

Definia i transportava l’idea global fins al cor de la mínima expressió del detall.
Aquest és el sentit que m’ha portat a dissenyar “l’Esclat”. El mocador de seda trencadís, una composició de 21×21 cm dibuixada amb llapis sobre paper rugós i rígid i pintada amb aquarel·la.

Aquarel·la trencadís Gaudí disseny per mocador de seda trencadís gaudí Daba Disseny Barcelona

La visió personal del mocador de seda trencadís d’en Gaudí

Havia anat a passar un cap de setmana al balneari de Vallfogona de Riucorb. En els seus jardins, recolzat per les imatges recents de la visita al Palau Güell de Barcelona, sobretot per l’impressionant bosc de xemeneies del seu terrat, em van menar a crear aquesta composició. Que res té a veure amb Gaudí, i sí amb una idea, que les imatges gravades dins meu sobre ell, em provoquen.

Xemeneies Palau Güell - Gaudí inspiració disseny tèxtil mocador de seda trencadís gaudí - Daba Disseny Barcelona      Xemeneies Palau Güell totes - Gaudí inspiració disseny tèxtil mocador de seda trencadís gaudí - Daba Disseny Barcelona

És la meva manera de treballar. En un moment determinat, quan em ve el neguit em poso a pintar. Llavors aboco sobre el paper les imatges sintetitzades d’una obra. Aquesta, en concret, era el fantàstic trencadís d’una, o varies, de les xemeneies contemplades la setmana abans al terrat d’aquest meravellós Palau de la família Güell.

Disseny tèxtil per mocador de seda trencadís gaudí - Daba Disseny Barcelona

Vaig començar per dibuixar a llapis l’estructura quadriculada que serveix de base per a composar el trencadís. Després, l’aquarel·la, amb pinzellades no massa precises van fent, instintivament, la composició del color. Naixent amb intensitat des del centre, s’expandeix diluint-se en el blanc, cap a les perifèries.

Disseny tèxtil per mocador de seda trencadís gaudí - Daba Disseny Barcelona

Després de pintar-la vaig posar-li el nom. Em va sortir de l’ànima: Esclat! Aquesta és la definició de la obra gaudiniana: un esclat de colors, de formes, de vida… L’explosió del Big Bang que es recolza sobre una base cartesiana de referència. El caos universal que segueix el patró racional de la lògica de la raó. El domini dels blaus i turqueses sobre fons de blancs i beixos: el mar Mediterrani, sempre present.


Per saber més sobre altres processos creatius podeu passar pels següents posts:

“Cel i Terra”, l’altre disseny sobre seda del Palau Güell, mocador de seda trencadís.

Modernisme i disseny tèxtil: fulards i mocadors de seda en l’Hospital de Sant Pau.

Dissenys exclusius per la Casa Batlló – Gaudí sobre seda

2 thoughts on “El mocador de seda trencadís del Palau Güell

  1. Pingback: Fulard Cel i Terra - Gaudí i el Palau Güell - Daba Disseny Barcelona

  2. Pingback: Qui som Daba Disseny Barcelona? Art i Fulards de seda!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *